Return to site

Sukker og vekt

2004

Jul og nyttårsfeiring er over og denne gang som alle år tidligere har vi spist og spist hele høytiden igjennom. Man tygger og tygger fra dag til dag. For mange av oss blir det faktisk den eneste fysiske aktiviteten vi får den uka. Tygginga altså!

 

Nå er ikke tyggebevegelser så veldig effektiv mosjon, i alle fall ikke som slankemetode. Dette innebærer at de første månedene av året er det mange som finner ut at, nå skal det slankes!. Slankemetoder finnes i utallige varianter. Noen skal kutte ut fett, noen karbohydrater, og andre proteiner. Og felles for de fleste er at de sjelden virker som de er lovet.

 

Om kroppsvekta går opp eller ned avgjøres i det store og det hele av to faktorer, eller rettere sagt summen av disse to faktorene. Kallori inntak og kallori forbruk. Så enkelt er det egentlig. Allikevel er det så vanskelig.

 

Spiser man ikke i det hele tatt vil man jo ”skrante tor” og bli tynn, men særlig lurt er det ikke.

 

Den gamle historien om mannen som mente det var bare en uvane at hesten spiste så mye, og dermed ville venne den av med det illustrerer dette.

Han ga hesten sin mindre og mindre mat og til slutt ingenting. Etter en tid spurte naboen om hvordan det gikk, og mannen svarte: ”jo da, det gikk kjempe bra, hadde den levd lenger skulle jeg vent den av med å drikke også”

 

La oss med en gang ”vedta” at slanking ved å slutte å spise ikke går an!.

 

I det store og hele er det i de aller fleste tilfeller enklere å øke kalori forbruket enn å senke inntaket. M.a.o. fysisk aktivitet er på sin plass. Helst daglig.

 

Når det gjelder kalori inntaket tror jeg ikke vi skal slutte med noe som helst. Med unntak av godterier. (les sukker)

Sukker er en form for høykonsentrert energi som vi ikke er laget for å bruke. Mange tenker at når man blir feit er det fordi man spiser for mye fett. Det er som regel ikke riktig av den grunn at man orker nemlig ikke spise så mye fett. Fett gir en så rask og voldsom metthetsfølelse at det på en måte begrenser seg selv.

Sukker derimot gir tilnærmet ingen metthetsfølelse, og glir dermed glatt ned i store mengder. Store mengder høykonsentrert energi som det skal mye fysisk anstrengelse til for å forbrenne. Vi klarer nesten ikke å bruke så mye næring som enkelt kan tilføres med sukker.

Hvor blir det da av det? Jo, det omdannes til fett av kroppen fordi fett er kroppens måte å lagre overskuddsnæring på.

Jammen, jeg spiser jo ikke noe særlig sukker tenker mange. Mulig det, men kanskje du drikker det? Det er uante mengder brus som konsumeres for tiden. For ikke å snakke om juice og nektar. Nektar er tilsatt sukker så det taler jo for seg. Juice skulle man kanskje tro var bare sundt siden det er ren frukt saft. Det er bare det at fruktsaft består hovedsakelig av fruktsukker, som i denne sammenhengen er like ille. Er det ikke 2 kg appelsiner i en liter appelsin juice da tro?

2 kg appelsiner er mye næring det, rene kraftforet.

 

Siden mye taler for at et velballansert kosthold bør inneholde ca 40% karbohydrater, 30% fett og 30% proteiner betyr dette at vi først bør sørge for å begrense inntaket av de ”lettoppløselige” karbohydratene, Sukkeret!

 

Mine råd er herved:

  • unngå sukker i alle former mest mulig.
  • Spis regelmessig helst 4x om dagen
  • Pass på å få gode protein kilder i alle måltider
  • Ikke ”fråts” i fett, men ikke vær livredd det heller.
  • Drikk hovedsakelig vann.
  • Spis til du er mett, men ikke mer.
  • Gjør noe fysisk hver dag. 
  •