Return to site

Det er til å få hodepine av!

2003

”Det er så logisk atte”, de samme politikere som snakker om hvor ille det er at noen kjøper ferdige, ganske milde, drinker på butikken, også kaldt rusbrus, vegrer seg ikke mye for å slippe legemidlene løs.

 

Det jeg tenker på er de reseptfrie smertestillende produktene som snart slippes fra apotekene og ut i dagligvaren.

Nå er jeg ikke så sikker på om dette gjør så stor forskjell, siden forbausende mange allerede har følgende ting i sin standard påkledning: Kort, Mobiltelefon og Hodepinetabletter.

Jeg synes dog at medisiner kan holde seg på egne utsalg. Hodepinetabletter er i de fleste tilfeller verken nødvendig eller bivirkningsfritt.

Veldig mange hodepiner har meget enkle årsaker, så som for lite mat, for lite vann, for lite søvn, for mye kaffe, for lite frisk luft, o.s.v.

For alle disse variantene er det overhodet ikke nødvendig å bruke legemidler for å få det til å gå over. Man retter enkelt og greit opp det som er årsaken, så forsvinner hodepinen.

 

Skoleelever glemmer å spise frokost før de går på skolen. Matpakke huskes heller ikke.

Allikevel er undringen stor over at man får vondt i hodet utpå dagen. Heldigvis har man jo hodepinetabletten i lomma. (det hører med til historien at enkelte av disse tablettene er ekstra tøffe mot leveren dersom man har spist feil mat eller for lite mat)

 

Kroppen vår er egentlig ganske flink til å fortelle oss om vi gjør noe galt mot den, eller om noe er galt. Da vil vi som regel få beskjed på en eller annen måte om at det er noe vi bør rette på. Vis vi bare hører etter.

Det hadde vært mye enklere å konstruere menneskekroppen uten evnen til å føle smerte. Med andre ord, smerte er sannsynligvis en slags alarm vi har for at vi skal oppdage at noe er feil, slik at vi kan rette det opp. Omtrent som oljelampa i bilen. Når oljelampa lyser skrur vi ikke ut pæra, vi fyller olje! Når vi får hodepine av for lite mat tar vi ikke smertestillende, vi spiser!

 

Akkurat som med motoroljen er det dog en fordel å tilføre mer mat før alarmen går.

 

Siden det nå virker som de reseptfrie legemidlene havner i dagligvarehandelen vil jeg bare oppfordre folk til å tenke seg om enda en gang før man bruker dem. De bør ikke brukes så sant vi kan fjerne årsaken til problemet på annen måte.

 

Og husk at mange av hodepinene i juletiden har helt konkrete årsaker, som løses best ved å tilføre vann igjen. (alkohol er vanndrivende)