Return to site

Litt informasjon om Ginseng

2005

En Kanadisk forskergruppe har foretatt undersøkelser på Ginseng, og dens virkninger blant annet mot forkjølelser og influensa.  Undersøkelsen er publisert i legetidsskriftet The Canadian Journal of Medicine.

De ga daglige kosttilskudd til 279 mennesker i forskjellig alder som ofte ble forkjølet. Halvparten av deltakerne fikk et vanlig ginsengekstrakt, mens den andre halvparten fikk placebopiller uten innhold.

Undersøkelsen som gikk over fire måneder, viser at deltakerne som fikk ekte ginsengtilskudd av nordamerikansk ginseng hadde over halvert risiko for å bli forkjølet i perioden, sammenliknet med placebogruppen.

 

Dette bekrefter hva Kinesisk medisinsk teori har hevdet i årevis, og bekrefter resultatene av en lignende studie fra Italia ca 10 år siden.

Nå var heller ikke dette første gang man forsket på ginseng. Allerede på 30 tallet forsket Japan, og på 50 tallet Russerne. Resultatene har stort sett vært de samme.

 

Ginseng er en såkalt adaptogen plante  som kjennetegnes ved at de beskytter cellene i kroppen mot belastninger og stress. Denne beskyttelsen er ikke fullstendig, men gir kroppen en bedre mulighet til å bekjempe skader som oppstår på grunn av stress eller infeksjoner.

Allerede i 1984 kom en bok som heter  ”Alt om Ginseng”. Denne boken tar for seg mange av mulighetene som ginseng har og hva det kan ha betydning for. Det er ikke lite.

Således virker det som nesten alle kan ha nytte av ginseng.  Rene universalmidlet.

Det er da det skurrer litt hos meg. ”kolumbiegget” finnes ikke. Ingen ting kan være bra mot alt og i alle situasjoner.  Særlig i ukeblader skrives og annonseres det stadig vekk for produkter som ”er bra for alt”

Disse produktene har sannsynligvis en gunstig virkning på noe, , , men ikke alt.

Så også med ginseng . Den har effekter vi kan nytte oss av når vi trenger det, som for eksempel de effektene nevnt i forskningsrapporten ovenfor. Den kan også gi litt mer energi til slappe personer.

 

Poenget mitt er at dersom man allerede har nok energi vil det ikke hjelpe å fylle på mer. Et fullt vannglass kan ikke bli fullere.  Fyller man på mer renner det bare over.  Når energien ”renner over” hos et menneske slår dette ut i problemer i stedet. For eksempel at man føler seg ”giret”, stresset, nervøs, eller rett og slett får søvnvansker.  M.a.o. de som reagerer slik bør ikke ta ginseng.

I en del markedsføring av ginseng sies det at alle kan bruke det. Dette stemmer ikke. Hvis vi tyr til litt hjelp fra Kinesisk medisinsk teori får vi en pekepinn på hvem som kan ha nytte av det.

Generelt vil jeg si at ca 1/3 av oss har nytte av det og 1/3 bør ikke ta det. Resten spiller det ingen rolle for.

Grovt sett bør de som er veldig varme av seg, og, eller har søvnproblemer, enten innsovning eller urolig søvn med mye drømmer, nervøse plager, eksem/hudplager, eller magetrøbbel, IKKE bruke ginseng uten å ha konsultert en som har greie på det.

Ginseng er altså nyttig for noen, men ikke alle.