Return to site

Kosmetikk, sparkel og kitt

2005

 Det er så morsomt å lese ukeblader og se på fjernsynsreklame. De uendelige seriene på TV kalles på folkemunn for ”såpe” serier. Dette navnet har de fått fordi de i USA ble sendt på tider av døgnet hvor det stort sett var husmødre som så på dem. Det var derfor beste tiden å ha reklame for såpe.

Jeg lurer på om man kanskje nå bør bytte navn til ”krem” serier.

Det er ganske fornøyelig å se hvor mange fine kremer og balsamer man kan kjøpe for en relativt dyr penge.

Enda morsommere er det da etterpå å lese om en undersøkelse på effekten av dem.

Det viste seg at de dyre ”merke” kremene hadde akkurat lik effekt som de billigste på apoteket. dvs. omtrent ingen, og i vert fall ikke på rynker.

 

Når det gjelder behovet for å smøre seg med krem for fuktighetens skyld er det også et spørsmål hvorvidt det er nødvendig. Normal frisk hud vil normalt bare bli tørrere av å smøres. Dette enkelt og greit fordi når man tilfører ”smøring” utenfra hele tiden vil ikke huden se behovet for å smøre seg selv. Akkurat det samme skjer med ”lypsyler” og ”lebepomader” Jo mer man smør leppene, jo mer må man smøre dem.

 

Det morsomste ”krem” reklamen lover er fjerning og motvirking av rynker.

Hvordan skulle nå det kunne foregå? Hvordan skal en krem kunne rette ut rynker? Inneholder de krype lipider?, eller kanskje skrumpe syrer? Eventuelt strykebrettessens.

 

At vi får rynker er et tegn på at vi blir eldre. Det har med aldringsprosesser å gjøre. Det skal faktisk være slik. Er man 70 år og uten rynker ser det nesten sykt ut.

 

Vil man fjerne rynker tror jeg man enten må over på Jotun produkter, m.a.o. sparkel. (der får man et 10 kg spann for en 2 – 3 hundre kroner) eller rett og slett kles klyper i nakken.

 

Det jeg vil fram til er at kosmetikk industrien har vært utrolig flinke til å skape et behov som vi ikke egentlig har. Og dette behovet vil de fylle til ”ågerpriser”.

Virkemidlene de bruker i reklamen er rett og slett usmakelig. Ofte får vi se bilder av sterile laboratorielignende omgivelser med svinsende hvite forskerfrakker. Gjerne tett etterfulgt av en eller annen film stjerne som ”deserve it”

Dette skal gi oss følelsen av at dette er seriøst.

Håret vårt skal vist også ha et skrikende behov for å få tilført både det ene og det andre for å se pent ut. Litt pussig egentlig, ettersom håret faktisk er dødt når det først har vokst utenfor hår rota. Det blir litt som å gjødsle plenen etter at graset har tørket.

Det er nok heller næringsmengden før det visner som har betydning. M.a.o. hva vi spiser har større effekt på hud og hår enn hvilken hud krem eller hår balsam vi bruker.

 

For de som har et hud problem av en eller annen type, kan selvfølgelig saken ha en annen side. Mange eksemer og utslett vil kunne ha stor nytte av noe som smøres på, selv om et slikt problem aldri kan kureres av utvortes behandling. Bare lindres.

Også her vil det man spiser ha stor betydning. Det blir imidlertid et kapitel for seg selv. Jeg vil bare nevne at selv om det på en del hud produkter står: Dermatologisk testet, er det ikke alltid det står noe om resultatet av testen.