Return to site

En hyllest til frokost

2002

Ikke en hyllest ved siden av frokosten, men en hyllest til frokosten  som et viktig element i hverdagen.

Daglig har jeg befatning med folk og deres forskjellige plager. (det har kanskje noe med  yrket mitt å gjøre)

Utrolig mange har problemer som faktisk lett kunne vært unngått.

 

"Frokost, det er noe vi spiser før vi går hjemmefra!"

 

De fleste forstår at en bil trenger drivstoff for å virke. Er bensintanken tom stopper motoren.

Hvorfor er det da så vanskelig å forstå at mennesket må ha mat for å fungere?.  Riktignok kan vi overleve noen dager uten mat fordi vi har litt lager å tære på, men godt fungerer vi ikke.

 

Når vi spiser vil fordøyelses systemet ta opp næring fra det vi spiser. Hvor mye og hva som tas opp varierer med hva vi har spist. 

Når næring er spaltet ut fra maten, må den omdannes til en form som cellene i kroppen kan nytte seg av:  På norsk oftest kalt blodsukker.

 

Til å regulere blodsukkeret har vi system som blant annet omfatter bukspyttkjertelen og insulin.  Blodsukkeret må nemlig være på et bestemt nivå for at vi skal fungere optimalt.  Er blodsukkeret for lavt vil konsentrasjonen falle, og evnen til å jobbe eller lære blir dårlig. Er det for høyt blir vi lett "oppgiret" og rastløse.

 

Dette innebærer at å starte dagen på skolen eller på jobb, uten frokost, med lavt blodsukker gjør oss meget lite effektive. I tillegg vil man lett bli "tung" i hodet med videreutvikling til ordentlig  hodepine på grunn av lite energi til hjernen. Dette er de typiske hodepinene som starter litt utpå dagen. (man har kanskje ikke spist lunch heller)

 

Fordøyelsen vil på sikt også fungere dårlig.

 

Hvorfor er det da så mange som ikke spiser frokost?.

Det mest vanlige svaret jeg får er "jeg orker ikke mat om morgenen!"

Dette tror jeg i de fleste tilfeller er snakk om vaner. Magen har en utrolig evne til å tilpasse seg rytmer. Er man vant til å spise lunch klokken 11 så kommer suget i magen (også kalt sult) like før klokken 11. Er man vant til å ha den klokken 12, så kommer sulten like før 12. Slik er det med frokosten også. Man må bare bli vant til det.

 

Det er spesielt viktig å gi barna denne vanen allerede fra de er små.  Selv om det eksisterer et tilbud om at dette kan skje i barnehagen.

Igjen: "Frokost, det er noe vi spiser før vi går hjemmefra."   

Selv den gangen jeg pendlet med første tog kl 05:15 hadde jeg spist frokost før jeg dro. Det er bare å stå opp 10 minutter før.

 

5 grove retningslinjer vedrørende mat:

Man bør ha minst 4 måltider om dagen.

Det første skal være like etter man har stått opp

De bør være noenlunde jevnt fordelt gjennom dagen. Ca 4 timers intervaller er bra.

Minst ett av måltidene bør være noe varmt

Det siste bør ikke være helt innpå leggetid

 

I tillegg er følgende å anbefale:

Alle måltider bør inneholde gode protein kilder også, ikke bare lettoppløselige  karbohydrater. (les sukker, mel, poteter og ris)

Dette siste punktet kan man si mye om, men det blir et kapittel for seg.

 

Fortsatt god frokost!