Return to site

Dr. ph. pr. postordre

2007

 I dagens (16.01.2007) utgave av Dagbladet på nettet står å lese en artikkel om en ”naturmedisiner” i Trøndelag som har kjøpt seg både doktorgrader og andre flatterende utdannelses titler.

Dette har nærmest foregått på postordre.

Fra min tid i styret i NFKA, nå NAFO (Norsk Akupunktur Forening) kjenner jeg til dette tilfellet fra før. NAFO, som den eneste seriøse forening for akupunktører i Norge, sto hele tiden maktesløse overfor slik klart lovstridig markedsføring. Nå tre år senere har altså media fanget saken.

 

Dette tilfellet er ikke det eneste. Det illustrerer også på en god måte viktigheten av at helse og omsorgsdepartementet (HOD) snart ”får ut finger`n” og tar NAFO sine søknader om autorisasjon på alvor. Akupunktur må autoriseres som egen profesjon, med de forpliktelser og beskyttelser dette medfører.

 

Alle undersøkelser og statistikker jeg har sett på området viser det samme.

Et klart flertall av Norges befolkning ønsker det.

Politikerne i de fleste partier sier at de ønsker det.

Til og med legeforeningen har sluttet å protestere på det. Så hvorfor skjer det ikke?.

Det virker som HOD lider av seriøs forstoppelse.

Det begynner å bli så mye dokumentasjon på effekten av riktig utført akupunktur at det egentlig er de færreste som gidder å diskutere det lenger.

Dagens ”registerordning for alternative utøvere” i Brønnøysund stiller ingen krav til utdannelse for å registrere seg. Det eneste som kreves er at man er medlem av en forening som har etiske regler!

Mao. registreringen er fullstendig verdiløs.

Derfor har da heller ikke noen av de ca 600 kvalifiserte akupunktørene i Norge valgt å registrere seg. Selv om departementene også her stadig prøver med nye skitne triks for å true igjennom sine idiotiske påfunn. Vi er truet med at bare de som er registrert skal få beholde det moms fritaket som akupunktur fikk gjennomslag for under endringen av merverdiavgiftsloven for noen år siden.

 

Daglig blir jeg spurt av pasienter om det ikke snart blir en refusjonsordning på akupunktur behandling.

Daglig må jeg forklare at; da må vi først få en autorisasjon av akupunktører, for å få ryddet vekk de ukvalifiserte utøverne. Først etter det kan man begynne å forhandle om refusjonsordninger.

Det har tatt 25 år å kjempe mot forstoppelsen i HOD og den er enda ikke kurert. Så når dette kan skje er ikke godt å si.

Muligens kan det hjelpe hvis befolkningen hjelper til med å synliggjøre behovet.

Si det! fortell det! skriv det! og forlang det!

Politikere og byråkrater må snart lære seg til å høre på hva ”den gemene hop” vil, i stedet for å indirekte si at ”dere vet ikke deres eget beste, så vi må bestemme for dere”.

 

Det føles trist å daglig se at folk jeg vet jeg, eller andre kvalifiserte akupunktører, kunne ha hjulpet, ikke ser seg råd til å ta behandlingene.