Return to site

Mør`t i Afrika!

2004

Ble det sagt før i tia når`n fikk lua tredd nerover aua.

 

Men jammen er det mørkt her også, særlig om høsten og vinteren.

Drøye 13 timer forskjell på midtsommer og midtvinter er det i vårt distrikt.

Midt på vinteren er det mørkt når du drar på jobb om morgenen og mørkt når du kommer hjem om ettermiddagen.

Mange får da en situasjon hvor man faktisk ikke har mulighet til å være utendørs i dagslys annet enn i helgene. Det kan være ganske deprimerende.

På mange måter skulle det antagelig ikke bodd folk så langt nord. Hadde det vært meningen at vi skulle bodd her burde vi vært utstyrt med både pels og innebygd lys.

 

Det har i de senere årene vært skrevet en del om at mørketia, og at mangelen på lys kan føre til depresjoner. Dette er nok riktig, men man kan også merke mørket på andre måter, uten at man nødvendigvis skal kalle det depresjon.

Vi er sånn laget at vi reagerer på lys selv i søvne. Hypofysen (den lille hormon ”dingsen” som sitter oppi ”knotten”) er en kjertel som faktisk registrerer om det er lyst eller ei. Selv i søvne.

Når det er mørkt er det nok meningen at vi egentlig skal hvile eller sove, og da selvfølgelig omvendt når det lyst. Det er mange år siden vårt samfunn fungerte slik at dette var mulig.

Livet vårt styres av klokka, og den går på samme måten hele året. (rent bortsett fra den ene timen m.h.t. sommer og vintertid)  Om morgenen når sola står opp og lyset gradvis kommer, sender hypofysen ut hormon signaler som forbereder kroppen på å våkne til liv. Siden vi ikke er født med vekkerklokke, må vi gå ut fra at det er slik vi egentlig skal våkne. I stedet rives vi ut av dvalen med et kimende signal som sannsynligvis oppfattes som en fare. Kamp/flukt reaksjoner settes i gang. (noen synes jo også det er en kamp å stå opp)

 

Når vi bor slik til som vi gjør er vel dette noe vi bare må finne oss i. Det må dog være lov å jukse litt.  Det finnes faktisk vekkerklokker på markedet som gradvis skrur på lyset før vekking skjer. Godt hvitt arbeidslys inne vil sannsynligvis hjelpe for ”formen” resten av dagen.

En del studier konkluderer med at lamper med ”smalspektret” lys med lite blått, eller ”kjølig hvitt lys” med en styrke på ca 2500 lux  i en ½ til 1 time om dagen er tilstrekkelig for de fleste for å kompensere litt kraftigere mørketidsplager. Det finnes spesiallamper for dette i mange varianter.

 

Vi får se på vinteren så lyst vi bare kan (og glede oss til våren med liv og lyst)