Return to site

Frosne fugler

Navlespetten og Rompestjerten - 2004

Dessverre er det slik at i Norge har vi vinter. Dessverre er det slik at vinter medfører kulde. Dessverre medfører kulde at man kan fryse. Særlig dersom man ikke har pels eller fjær.

Vi har allerede hatt en del kalde dager i vinter og antall trekkfugler som fortsatt oppholder seg i landet er sterkt redusert. De siste svanene har til og med forlatt sørenden av Jarenvannet.

Faktisk den eneste varmekjære fuglen jeg har sett i det siste er den såkalte ”Navlespetten” (relativt nær slektning av neglespretten). Denne arten har i de senere år holdt ut i stadig kaldere omgivelser sammen med den litt sjeldnere ”Rompestjerten” (samme art som Navlespetten og i slekt med neglespretten)

Det er påfallende at det er hovedsakelig hunner å se av Navlespetten og hanner av Rompestjerten. Noen av Navlespettene er sågar ringmerket, så det tyder på at det er forskning på gang for å finne ut hva som gjør at arten holder ut så langt nord.

For å være litt mer alvorlig er det en heller tvilsom mote å ha så lite klær på seg i norske vintertemperaturer.

I Kinesisk medisin snakker man om at kroppen kan bli (fritt oversatt til noenlunde Norsk) invadert av kulde. Vi har utrykket på norsk også med hensyn til forkjølelse. Her ville kineseren sagt at nesa var invadert av kulde.

Når det gjelder disse bare midjene er det dog andre ting en nesa som blir invadert av kulde.

Både menstruasjonssmerter og senere infertilitet kan ha ”invasjon og akkumulering av kulde i livmor” som en mulig årsak.

Som vi vet har kulde den egenskapen at det får ting til å trekke seg sammen. Sirkulasjonen blir dårligere og funksjoner nedsettes.

Hos jentene, (Navlespettene,) prøver riktignok kroppen så godt den kan å hindre dette. Går man stadig med for lav temperatur rundt midjen og rumpa vil dette området sakte men sikkert få ett mye tykkere, isolerende lag av fett.

Kroppen pakker altså inn livmorområdet med fett for å holde temperaturen stabil.

Hos gutta, (Rompestjertene,) med buksa langt nedenfor myntinnkastet skal det nevnes at korsryggområdet heller ikke bør kjøles for mye ned. Så det er ingen grunn til å være for mye viking for dem heller.

Om Navlespett-hunner, med og uten ringmerking, kan være aldri så søte fugler anbefaler jeg at de gjemmer seg til sommeren kommer igjen.

Jeg er helt sikker på at Rompestjert-hannene vet de eksisterer selv om de ikke ser dem noen måneder.