Return to site

Forkjølelse og influensa, årvisse fenomener for de fleste av oss.

2003

Et mer eller mindre gammelt ordtak hevder at det er tre ting som alltid kommer ubeleilig, : forkjølelse, restskatt og menstruasjon!

 

Hva kan man gjør for å unngå dette, eller bli frisk igjen når man først har fått det.

Noen betraktninger fra en homeopat og akupunktør.

 

Det ligger allerede i ordet. Forkjølelse , f o r k u l d I n g.  Altså noe man får når man fryser. På Engelsk sier man" catch a cold"  "fange en kulde"  og i Kina blir de "invadert av vind - kulde"

Det er samme problemet man tenker på, men hvorfor snakker man så mye om kulde og frysing når vi jo vet at det er virus og eventuelt en  bakterieinfeksjoner vi er blitt smittet med?

Vel, de visste ikke det da språket utviklet seg, derimot observerte de at man lett ble syk når man hadde frosset.

Forklaringen er at virus og bakterier har vi rundt oss til enhver tid i mer eller mindre grad. Dersom vi fryser eller på annen måte utsetter oss for påkjenninger som tapper oss blir også forsvaret vårt dårligere. Dermed klarer viruset å "bryte seg inn",  og vi blir syke.

Hva skal vi så gjøre for å unngå dette? Unngå å fryse? Det hjelper jo noe, men ikke alltid så lett å få til i Norge. Vi må heller prøve å holde vårt immunforsvar i best mulig form hele tiden.

Det er mange ting som vil kunne påvirke immunforsvaret. Selvfølgelige ting som nok og riktig mat, eller nok hvile og søvn burde være unødvendig å gå nærmere inn på.

En annen ting er at alt som skal bli sterkt må få litt trening. En muskel som ikke brukes vil ganske raskt skrumpe inn og bli mindre. Noe lignende skjer med immunapparatet vårt dersom det ikke blir brukt. Dette er vel den viktigste ulempen ved å måtte bruke antibiotiske medikamenter for relativt harmløse tilstander.

Da gjør medisinene jobben i stedet for immunforsvaret. Vi får ikke trenings økta vår!. Med  andre ord vil vi få svakere og svakere immunforsvar.

Dette innebærer også at en liten forkjølelse eller to i året er bare sundt. Forutsatt at kroppen får lov til å ordne opp i den selv.

 

Det er likevell  ting vi kan gjøre for å hjelpe oss til å bli raskere ferdig med det, eller lindre symptomene.

En foreleser jeg hadde en gang sa det slik: " En ubehandlet forkjølelse tar ca 1 uke. Behandler du den tar det omtrent 7 dager"  Det er egentlig kun de forkjølelsene som varer noe særlig lenger enn 1 uke som kanskje kan ha behov for litt hjelp. De følgende tipsene vil også kunne lindre og skynde på influensa forløpet.

God gammeldags Kamille te har absolutt noe for seg, da det er virus hemmende.

Echinacea,  eller solhatt på norsk, stimulerer kroppens eget forsvar.

Rå løk, eller hvitløk vil både være antibakteriell, virus hemmende, og sette igang produksjonen i slimhinnene i nesa slik at man nærmest skyller ulumskhetene ut.

C-vitaminer er det mange som tyr til. Her bør det da nevnes at det ikke har noe for seg å gå på store doser hele tiden. Man kan derimot ta litt ekstra om man kjenner at nå "brygger jeg på noe".

Homeopatisk behandling kan også skynde på og lindre et influensa forløp. Her vil det dog være vanskelig å komme med noe generelt tips, da denne behandlingen i stor grad krever at medikamentet man vil ha nytte av vil variere med hvordan symptomene arter seg hos den enkelte. Det må med andre ord vurderes I hvert enkelt tilfelle. Dette kan kanskje være spesielt aktuelt om man er veldig dårlig med høy feber o.s.v.

 Den homeopatiske behandlingen virker også via kroppens eget immunforsvar og mobiliserer dette.

 

Akupunktur vil også ha disse mulighetene til å stimulere kroppens eget forsvar, og på den måten gjøre sykeperioden så kort og lett som mulig.

 

Mer spesielt er kanskje det at mye tyder på at immunsystemet kan stimuleres ved å ville det. "jeg blir ikke syk fordi jeg vil ikke!" Blant annet kan utskillelsen av antistoffer mot virus i munnhulen øke bare ved at man tenker på immunforsvaret. Selvfølgelig kan ikke dette hindre alle problemer, men mye tyder på at en positiv holdning til å holde seg frisk hjelper.