Return to site

Influensa

2001

Hver høst kommer den årvisse oppfordringen om at "årets influensa vaksine er kommet". Selv om det fra legehold presiseres at kun de som ellers har et svekket immunforsvar har behov for å ta vaksinen, synes det som virkeligheten  er en annen.

Selv om alle forkjølelser og influensaer  alltid kommer ubeleilig på folk, er det faktisk positive sider med det også. Man kan se på det som en "treningsøkt" for immunforsvaret. Alt som skal bli sterkt må trenes.

 

Det kan være et poeng å informere folk om andre muligheter til behandling. Både forebyggende  og når influensaen er et faktum.

Norske Homeopaters Landsforbund (NHL) vil også i år i slutten av oktober kjører en kampanje på homeopati som alternativ til antibiotika.

 

 

Forkjølelse og influensa, årvisse fenomener for de fleste av oss.

Hva kan man gjør for å unngå dette, eller bli frisk igjen når man først har fått det.

 

Det ligger allerede i ordet. Forkjølelse , f o r k u l d I n g.  Altså noe man får når man fryser. På Engelsk sier man" catch a cold"  "fange en kulde"  og i Kina blir de "invadert av vind - kulde"

Det er samme problemet man tenker på, men hvorfor snakker man så mye om kulde og frysing når vi jo vet at det er virus og eventuelt en  bakterieinfeksjoner vi er blitt smittet med?

Vel, de visste ikke det da språket utviklet seg, derimot observerte de at man lett ble syk når man hadde frosset.

Forklaringen er at virus og bakterier har vi rundt oss til enhver tid i mer eller mindre grad. Dersom vi fryser eller på annen måte utsetter oss for påkjenninger som tapper oss blir også forsvaret vårt dårligere. Dermed klarer viruset å "bryte seg inn",  og vi blir syke.

Hva skal vi så gjøre for å unngå dette? Unngå å fryse? Det hjelper jo noe, men ikke alltid så lett å få til i Norge. Vi må heller prøve å holde vårt immunforsvar i best mulig form hele tiden.

Det er mange ting som vil kunne påvirke immunforsvaret. Selvfølgelige ting som nok og riktig mat, eller nok hvile og søvn burde være unødvendig å gå nærmere inn på.

En annen ting er at alt som skal bli sterkt må få litt trening. En muskel som ikke brukes vil ganske raskt skrumpe inn og bli mindre. Noe lignende skjer med immunapparatet vårt dersom det ikke blir brukt. Dette er vel den viktigste ulempen ved å måtte bruke antibiotiske medikamenter for relativt harmløse tilstander.

Da gjør medisinene jobben I stedet for immunforsvaret. Vi får ikke trenings økta vår!. Med  andre ord vil vi få svakere og svakere immunforsvar.

Dette innebærer også at en liten forkjølelse eller to i året er bare sundt. Forutsatt at kroppen får lov til å ordne opp i den selv.

 

Det er likevell  ting vi kan gjøre for å hjelpe oss til å bli raskere ferdig med det, eller lindre symptomene.

En foreleser jeg hadde en gang sa det slik: " En ubehandlet forkjølelse tar ca 1 uke. Behandler du den tar det omtrent 7 dager"  Det er egentlig kun de forkjølelsene som varer noe særlig lenger enn 1 uke som kanskje kan ha behov for litt hjelp.

God gammeldags Kamille te har absolutt noe for seg, da det er virus hemmende.

Echinacea,  eller solhatt på norsk, stimulerer kroppens eget forsvar.

Rå løk, eller hvitløk vil både være antibakteriell, virus hemmende, og sette igang produksjonen i slimhinnene i nesa slik at man nærmest skyller ulumskhetene ut.

Mer spesielt er kanskje det at mye tyder på at immunsystemet kan stimuleres ved å ville det. "jeg blir ikke syk fordi jeg vil ikke!" Selvfølgelig kan ikke dette hindre alle problemer, men mye tyder på at en positiv holdning til å holde seg frisk hjelper.

C-vitaminer er det mange som tyr til. Her bør det da nevnes at det ikke har noe for seg å gå på store doser hele tiden. Man kan derimot ta litt ekstra om man kjenner at nå "brygger jeg på noe".

 

Til slutt vil jeg også selvfølgelig  fremheve både homeopatiens og akupunkturens egenskaper ved slike lidelser