Return to site

Vi må jo ha mat!

2005

Skolene er nå i gang igjen. Nye klasser og nye utfordringer.

En ”gammel” utfordring står fortsatt på plass.

Det har i sommer vært en del (sannsynligvis valgflesk) i media om at noen politikere ønsker å innføre gratis skolemat i skolen.

Dette får meg igjen til å ville skrive litt om hvor viktig det er at elever, som voksne, spiser regelmessig.

I jobben min ser jeg stadig skoleelever med hodepine og konsentrasjons besvær som kommer utover dagen.

Etter litt samtale viser det seg at mange av dem ikke spiser frokost. Det er ikke sikkert matpakka er med heller.

Første måltid blir således etter skoletid. Er det rart man får vondt i hodet?

Skal vi fungere skikkelig, enten det er i jobb eller læring, må vi ha drivstoff. Det er således viktig at vi starter dagen med næringsrik kost som bidrar til å holde blodsukkeret på et noen lunde stabilt nivå.

Ved lavt blodsukker er konsentrasjonen meget dårlig. Det samme er motivasjonen.

For å holde et stabilt blodsukker er det ikke bare viktig at vi spiser relativt ofte, ca hver 4. time, men også riktige ting.

Mat med for høyt innhold av sukker, eller annen type lettoppløselig karbohydrater, som pasta og loff, vil føre til at blodsukkeret stiger raskt, for deretter å falle raskt.

Når blodsukkeret faller raskt vil vi umiddelbart føle lyst på noe å spise. Vi får en søthunger som ofte medfører at vi igjen tyr til noe søtt. Da er runddansen i gang.

For å unngå dette er det viktig at måltidene i tilegg til å inneholde karbohydrater av de litt tregere sortene, for eksempel grovt brød med godt med fiber i, bør inneholde en passelig porsjon proteiner. (les kjøtt, fisk, egg, ost)

Dette innebærer at mange typiske frokostblandinger ikke er fullgodt å starte dagen på.

Det å gi sine barn gode rutiner på at frokost er noe man tar seg tid til å spise før man går ut om morgenen er etter mitt skjønn veldig viktig. Det er faktisk bare å stå opp 10 minutter før.

 

Skolematen bør også være av samme kvalitet, enten den blir servert på skolen eller medbringes i pakke. Skolebrød og brus er ikke egnet til daglig inntak.

 

Hvis gratis skolemat servert på skolen kan bidra til at flere spiser riktigere er det meget  bra.

Bare ikke glem at skolematen skal være dagens andre måltid.