Return to site

Når nettene blir lange og kulda setter inn….

2002

Nå, som i alle tider før, maser teite foreldre og håpløse lærere om at ungene og særlig ungdommene skal kle på seg når de går ut. Det er jo vinter må vite. "dere kommer til å få både gikt og lumbago, bare husk hva jeg har sagt!"

Nå, som i alle tider før, svarer de utakknemlige og bortskjemte ungene:   "Jada masa!"……også lar de være allikevel.

At klær er et fenomen som ved siden av det å skulle virke tiltrekkende på jentene/gutta, har en egenskap noe lignende en "thermos", det vil si å holde temperaturer adskilt er noe man vanligvis ikke lærer før man har passert 20 år.

Sånn har det alltid vært, sånn er det, og sånn kommer det alltid til å bli.

Men….

 

Jeg har likevel lyst til å skrive noen små ting som kanskje kan få noen til å kle på seg litt.

Ved siden av å være ubehagelig har temperatur-fall noen effekter på oss som kan være nyttig å kjenne til.

 

Kulde får som kjent alt til å trekke seg sammen. Sånn rent bortsett fra at ringer, armbånd og slikt umiddelbart virker for store, vil dette også gjøre noe med blodsirkulasjonen i det nedkjølede området.

Når blodsirkulasjonen synker vil det aktuelle området bli dårlig ernært.

 

På sikt vil dette kunne ha innvirkning på b.l.a. ledd. Hvis disse i lengre tid og gjentatte ganger blir utsatt for dårlig nærings tilstrømning vil de lettere bli utsatt for slitasje.  De gamle som kalte mopeder for giktmaskin da jeg var i "mopedalderen" hadde kanskje rett. (det vil jeg finne ut senere)

 

Dersom man fryser på bena, fryser man overalt sies det. Det er i vert fall et faktum at dersom man fryser på bena synker temperaturen i slimhinnene i nesa med flere grader, (selv om man ikke fryser der oppe)

Dette gjør at virus lettere trenger gjennom slimhinnene i nese og bihuler, og er forklaringen på at man lettere blir forkjølet når man fryser.

 

Til slutt kan det nevnes at det å gå for tynnkledd vil føre til at kroppen vil lagre mer underhudsfett.

Uten på noen måte å forfekte at man bør være sykelig tynn som Ally Mc Beal, er det et faktum at dette spesielt gjelder for jenter.

Den kvinnelige kroppen er slik laget at den gjør alt for å holde livmor området i en stabil temperatur.

Går man for tynnkledd vil jentekroppen svare med å isolere midtpartiet i fett.  M.a.o. man vil legge på seg, spesielt rundt rumpa.

 

Nå, som i alle tider før, er det dessuten svært ubehagelig å fryse!