For noen år siden var det en bekjent som mente det var deprimerende når barn sa de skulle begynne på skolen til høsten. Hun mente det var riktigere å si at skolen starter etter sommerferien. Jeg er helt enig. På den måten føles ikke sommeren så kort.
Nå må imidlertid også jeg innrømme at det er høst. Ikke bare foregår det innhøsting, men de første gule bjørkebladene er her og gudskjelov er valget over.
På denne tiden forbereder naturen seg på den tøffe årstiden. Fugl og folk samler seg for å dra til syden, elgen prøver å gjemme seg for jegerne, og husmusa leter etter et loft eller en kjeller å gjøre ugang i.
Det er noen forberedelser vi også kan gjøre bortsett fra å sjekke om vinterdekkene holder en vinter til, hugge ved og bære inn utemøblene.
Når været blir raskt og hyppig skiftende både i temperatur og fuktighet er vi lettere utsatt for å utvikle sykdommer. Selv om de fleste forkjølelses virus er rundt oss stort sett hele tiden, blir vi lettere syke når andre faktorer hemmer vårt immunforsvar. Som for eksempel vær og vind. En del av våre høst forberedende tiltak bør derfor være å gjøre vårt beste for å styrke immunforsvaret
Før i tida sa man at man bør ta Tran i alle måneder med R i. Dette er noe som fortsatt gjelder.
Å få med seg de siste gode solstråler og bra med frisk luft er lurt.
Vitaminer og mineraler er det også en idè å sørge for at man får i seg tilstrekkelig av.
Av særlig betydning for immunapparatet er Vitamin A, Vitamin B5, Vitamin B6, Vitamin C, Vitamin D, Selen og Sink.
Det ideelle ville jo være at maten vi spiser var så variert og god at vi får alt vi trenger fra den. Virkeligheten er dog, for mange av oss, ikke slik. Derfor kan et lite tilskudd i en eller annen form være lurt.
Det finnes også muligheter innenfor urtemedisin. Echinacea, eller Rød solhatt som den kalles på norsk, er en urt som har en styrkende effekt på immunapparatet, både mot bakterier, sopp og virus. Den bør helst brukes i form av en kur på 6 – 10 uker forebyggende. Man skal altså helst ikke bruke den kontinuerlig. (noe som gjelder for de fleste urter) Ved symptomer på forkjølelse kan man selvfølgelig ta mer.
Det kan være vanskelig, om høsten, å omstille seg fra lange lyse kvelder til lange mørke netter. Vi trenger normalt mer søvn når dagene er kortere. Sover vi for lite vil dette også være en ekstra belastning på forsvaret vårt.
Til slutt kan nevnes at en liten forkjølelse eller to i året egentlig er ganske normalt. Det er når det blir stadige gjentagelser, eller de varer mer en 5 – 7 dager det kan bety at forsvaret sliter.
En liten normal forkjølelse vil også være en form for treningsøkt for immunforsvaret. Forutsatt at kroppen får anledning til, og klarer, å takle den selv uten bruk av sterke medikamenter.