Return to site

Etter den søte….

2004

Jeg vil gjerne gi en honnør til alle som i den senere tid har tatt til orde for redusert sukkerforbruk. Selv har jeg registrert innslag om det på NRK radio, samt leder i Hadeland 31.08.04.

Jeg har tidligere ved flere anledninger vært bekymret for befolkningens sukkerinntak. Det har i en årrekke kun blitt fokusert på fett-innholdet i maten, og det eneste som er blitt sagt om sukkeret er at man får hull i tennene av det. Selv om dårlige tenner er ille nok, er det faktisk for bagateller å regne i forhold til de andre skadevirkningene sukker kan ha på oss. Sukker er alt for konsentrert næring for oss. Det blir nesten som å kjøre med bensin på dieselmotoren..

Jeg antar det er undersøkelsen, referert i media, om at høyt brus konsum hos kvinner øker sjansene for å utvikle diabetes med 80% er det som har utløst debatten i denne omgang.

I denne undersøkelsen er det som sagt brus som blir nevnt.

Jeg vil imidlertid også minne om at andre former for sukker inntak kan være like problematiske som brus.

Det kan være fort gjort å tenke på JUICE som noe meget sundt. Det er jo ren fruktsaft, og frukt er jo sundt!.

Det er bare det at saften fra 2 kilo frukt blir ganske konsentrert næring. Rene kraftforet.

I en artikkel i Aftenposten for en tid tilbake var dette næringsinnholdet i ren karbohydratform regnet om til å tilsvare 49 - 52 sukkerbiter pr. liter juice.

En liter brus har ca 50 sukkerbiter.

Vi skal heller ikke glemme saft. I ferdig blandet solbærsirup er det en karbohydratmengde lik 76 sukkerbiter pr. liter drikke.

1 sukkerbit veier ca 2,1 gram. 50 sukkerbiter blir 2,1 x 50 = 105 gram sukker.

105 gram sukker inneholder energi tilsvarende 1785kJ, eller bortimot 20% av dagsbehovet for en stillesittende person.

 

Dette kan være noe å tenke på siden vi har lett for ikke å tenke på drikke som mat, det er liksom bare noe vi drikker til maten.

 

Hva skal man så drikke? Alle drikkevarer har jo noen potensielle problemer? Personlig mener jeg at vårt daglige hovedinntak av veske bør være i form av vann. Vi er heldigvis foreløpig forsynt med meget godt drikkevann fra springen i Norge.

 

La oss få flere slike undersøkelser, som den ovenfor refererte, og bekjentgjør dem straks de blir ferdige.

Opplysning om problemene ved høyt sukkerinntak er det eneste som kan hjelpe. Jeg tror ikke å øke momsen på brus fra 12 % – 14 % gjør noe annet enn å suge enda mer penger inn i statskassa. (men det er jo slik myndighetene gjør med alt de ikke vil vi skal bruke)