Return to site

Bekymringsfullt innlegg

2003

Platon  (Gresk filosof ca 428-347 f.kr): "Å være opptatt av helsen er den største hindringen for et godt liv!"

 

Vi blir stadig pumpet fulle av nyheter om hvor farlig alt er.  Kaffe, Te, Kjøtt, Influensa, Sukker, Alkohol, Tobakk, Sprøytemidler, Midd, Flott, E-stoffer, Fargestoffer, Piller, Fart, Vannlopper, Passivitet, Dataspill, Sol, Trening, Regn, Gulrøtter, Salt, Krydder, Øl, Vin, Melk, Pollen, Lekeapparater, Kolesterol, Fett, Egg,…….Det er i det hele tatt svært risikofylt å leve. Det er faktisk hittil ingen som har overlevd.

 

Mye av dette som blir sagt og skrevet er faktisk  sant, så hva er det jeg egentlig vil frem til?

Det er faktisk en ting til som kanskje burde vært på lista, nemlig bekymringer. Bekymringer for at alt er farlig, eller helseskadelig, frykten for å bli syk. "Syk av bekymringer" er jo et gammelt munnhell. Det er på tide det får sin renessanse.

 

Vi er alle enige om at det i de fleste ting er lønnsomt å ha en positiv innstilling. Til jobben, skolen, været, barna, eller hva det nå måtte være. Dette gjelder også for vår egen kropp og helse.

 

De fleste av oss har sikkert en eller annen gang opplevd at man har en følelse av "å brygge på noe". Og det på et svært dårlig tidspunkt. Kanskje det er noe viktig som snart skal skje. Eksamen, ferietur, jobbintervju, eller noe slikt. Man kjenner altså at "noe" er på gang og tenker: "Nei, jeg kan ikke bli syk nå, jeg har ikke tid for pokker",  og syk blir man ikke, det går bra.  Motsatt har vi eksempler som: "Uff, det står i avisen at influensaen er på veg,  nå blir jeg helt sikkert syk", og det blir man.

Dette kan være et eksempel på at det lønner seg og ha en positiv innstilling.

 

Ut i fra vår vanlige oppfatning om helse og sykdom er det ikke så lett å forstå at dette kan være tilfelle. At man på en måte kan "tenke" seg syk eller frisk.  Nå er det vel ikke helt slik det er heller.

Det som ser ut til å være tilfellet er at underbevistheten har en større evne til å påvirke oss en vi tror.

En morsom liten test som ble gjort på noen barn i England for noen år siden viste at mengden antistoffer mot virus i spyttet ble målbart høyere når barna tenkte på det.

 

Med "Kinesisk tankegang" derimot. D.v.s. Tradisjonell Kinesisk Medisin (les akupunktur/urtemedisin) er det en forklaringsmodell som gir oss forståelse for hvordan helsen kan bli påvirket av b.l.a. bekymringer.

For mye bekymringer, stress, sorg, frykt, eller andre kraftige emosjoner vil over tid hindre kommunikasjonen i kroppen. Dette via hormonsystemet, nervesystemet og blod / lymfesystemet. Når dette skjer vil ingen systemer i kroppen fungere optimalt, heller ikke immunapparatet.

 

I Kina definerer man b.l.a årsaken til kreft som: en stagnasjon av for mye feil type "energi" på feil plass til feil tid.

Når de samtidig mener at bekymringer er en sikker måte å hemme sirkulasjonen av "energi" på er det lett å se at det å bekymre seg for at alt er kreftfremkallende er lite gunstig for å hindre kreft.

Mye tyder også på at antall kreft utbrudd som kommer forholdsvis kort tid etter en eller annen stor mental traume, f.eks. sorg , frykt, eller langvarig bekymring er større en ellers.

 

Jeg leste i en norsk avis for et par år siden at en eller annen hadde uttalt at "Det som har hatt størst negativ innvirkning på den norske folkehelsa etter krigen er VG og Dagbladet."  Med dette regner jeg med vedkommende siktet til skremselsoppslag som: "kjøttetende dødsbakterie slår til igjen!"  eller  "Senga di er full av midd!"

 

Stadig hører jeg folk si: "Det er så mye fælt her i verden, krig, drap, vold, fattigdom og sykdom"

For sikkerhets skyld leser man gjerne 2 til 3 riksaviser hver dag, hører de fleste nyhetene på radioen, og får med seg nyhetene på TV hver kveld. Dette for å være helt sikker på å få med seg alle de samme dårlige nyhetene flest mulig ganger. Er det noe rart man blir bekymret?

 

Don’t worry, be happy!